'Naast' is het nieuwe 'behalve'

Gepost op zaterdag, 28 maart 2015 Gepost in Teksten Aantal hits 3287

Naast is het nieuwe behalve
Hier is wel duidelijk dat je geen naast kan gebruiken...

Ook zo'n taaltrend, het gebruik van 'naast' in zinnen als: 'Naast de creditcarduitgaven van Staal doet Vestia ook onderzoek naar bouwbedrijven en enkele bv´s waarvan Staal medeaandeelhouder was.' (NRC Handelsblad, 28 december 2012). In dit geval is sprake van een verkeerde weglating: na 'Naast' zou eigenlijk 'naar' moeten staan, maar 'Naast naar' is natuurlijk foeilelijk. Vandaar mijn vraag: wat is er mis met het goede oude 'behalve'? Gebruikt iemand dat nog? Kent iemand het eigenlijk nog?

'Naast' is het nieuwe 'behalve' en wordt schandelijk misbruikt. Het aantal mogelijke manieren waarop dat tegenwoordig gebeurt is onuitputtelijk, blijkt uit de voorbeelden hierna die ik heb verzameld. Je moet vaak goed nadenken om te analyseren wat het probleem precies is, zoals je ook vaak goed moet nadenken wat er nu eigenlijk staat.

Ik heb meer voorbeelden, dus het overzicht is niet compleet. Heb jij ze ook, dan zou ik ze graag van je ontvangen. Misschien dat ik er dan nog eens een artikel aan wijd, met nog meer voorbeelden en een analyse.

Voorbeelden

Naast standaard werkplekken is een werkomgeving opgebouwd uit vergaderruimten. (Tekst Gemeente Amsterdam voor intern gebruik, najaar 2012.)

Naast het normaliseren van de omgang tussen ouders en kind is het voor de ontwikkeling van het kind van belang om in een veilige/neutrale omgeving te kunnen praten over de scheiding. (Idem.)

Gebruik van de cloud om overal bij informatie op de computer te kunnen neemt toe. Naast bedrijven kijkt ook de overheid stiekem mee. (NRC Handelsblad, 17 oktober 2012,)

Naast het fractievoorzitterschap in de Haagse gemeenteraad en in de Eerste Kamer werkte Machiel de Graaf drie dagen in de week als beleidsmedewerker van Tweede Kamerleden. (NRC Handelsblad, 12 december 2012.)

Maar naast het opdiepen van oude klassieke verhalen deden ze ook opzienbarend taalkundig onderzoek. (Onze Taal, aflevering 12 2012, p. 348)

Naast optredens in clubs studeerde ze jazz-pedagogiek aan de Nortwestern University. (Wikipedia over Patricia Barber.)

Naast een grondige schoonmaakbeurt wordt Amsterdam vandaag ook weer ontsierd. (RTV-Noord-Holland, 1 mei 2013, de dag na Koninginnedag.)

Naast het helpen bij de boodschapoverdracht zorgt myeline er ook voor dat een elektrisch signaal niet overspringt naar een zenuwcel waar het niet voor bedoeld is en zo kortsluiting veroorzaakt. (Wikipedia over myeline.)

Naast het indelen van de fysieke ruimte heeft de afdeling ook een aantal 'specials' meegegeven aan de architect. (Tekst Gemeente Amsterdam voor intern gebruik, najaar 2012.)

Foto: © TijsB op Flickr (Creative Commons)

5.0/5 rating (2 votes)
blog comments powered by Disqus