• tekstproducties-Nico 1200x285

Tekstproducties

In de vierde klas van de lagere school schreef ik voor een werkstuk over vliegtuigen een schrift vol. Veertig jaar later – en tientallen teksten in uiteenlopende genres – schreef ik speeches voor de luchtvaartwereld.

Van werkstukken en scripties…

Nee, ik was niet dat jongetje dat de schoolkrant volschreef. Maar ik las veel, en dan is Nederlands studeren een mooi alibi. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik met veel plezier schreef. En trouwens ook dat ik taalbeheersing – en vooral argumentatietheorie, taalfilosofie en logica – interessanter vond dan literatuurwetenschap. Ik zal altijd een bèta met een alfa-inslag blijven.

… tot speeches…

In de tien jaar die ik voor uitgeverijen werkte schreef ik mondjesmaat: af en toe een artikel en vooral veel aanbiedings- en flapteksten. Schrijven nam pas echt een vlucht toen ik na een jaar freelancen speeches begon te schrijven voor – toen nog – het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Sindsdien is er geen jaar voorbijgegaan of ik schreef er wel een paar. Ik maakte ze voor uiteenlopende staatssecretarissen en ministers. (Voor wie wil kan ik een lijstje overleggen.) Tot mijn voorlopig laatste speeches behoort er een voor Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs.

…tot van alles en nog wat

Behalve speeches schrijf ik uiteenlopende soorten teksten, van artikelen en essays tot nieuwsbrieven en interviews.